Luontoreitit

Ulkoilureitistöt Porosalmen käkkyrämetsissä

Ulkoilureitit 

Luontoreiteille voit lähteä omitoimiretkelle kävellen, pyöräillen, hiihtäen tai lumikengillä. Lähde Porosalmen hulppeisiin kumpuileviin maisemiin sähköavusteisella pyörällä!

Talvisin pääset nauttimaan myös jääreitistä. Jääreitillä voit kulkea retkiluistellen, potkurilla, talvipyöräillen tai kävellen. Tarkasta kartasta mikä reitti sopii juuri sinun kulkupelillesi. Hiihtolatujen ja retkiluistelureitin tilanne tulee aina tarkastaa vastaanotostamme. Lähinnä Järvisydäntä olevalla isolla laavulla löytyy puita, joita voitte käyttää tulisteluun. Muistathan aina varmistaa, että tuli on täysin sammunut ennen kuin lähdet tulipaikalta! 

Saarikahvila Kaarnetsaari

 Saarikahvila sijaitsee Kaarnetsaaressa, johon pääset Haukiveden reittiä pitkin. Katso aukioloajat täältä.

Metsäkahvila

Metsäkahvila sijaitsee Porosalmen luontoreittien varrella. Katso aukioloajat täältä.

Osta valmiiksi pakattu eväsreppu retkelle mukaan – eväsrepun voit noutaa Safaritalolta!
Sesongin vuokravälineet löytyvät vuokraamosta, joka sijaitsee uudessa Safaritalossamme.

Huom! Reitistömme on monikäyttöreitistö, jossa pyöräilijät ja kelkkailijat käyttävät paikoin samaa reittiä. Olethan siis tarkkaavainen reitillä ja etenkin risteyksissä. Nopeammalla kulkupelillä kulkeva väistää hitaampaa. 

 

Lataa tästä reittikartta pdf muodossa! Porosalmi_kesäreitistö_A3

Näin toimimme Porosalmen ulkoilureitistöllä

Reiteillä liikkuminen tapahtuu aina omalla vastuulla ja vakuutuksella. Reitillä liikkuja vastaa omien tai vuokrattujen liikuntavälineiden turvallisesta käytöstä ja huomioi sääolosuhteiden (vesi, lumi, jää, tuuli, pakkanen, liukkaus, helle jne.) vaikutukset. Jokamiehen oikeudet sekä oikeuttavat, että velvoittavat. Liikkujan vastuulla on kunnioittaa luontoa, maaperää, kasveja ja eläimiä sekä kuljettaa roskat pois luonnosta. Lemmikkieläinten vapaana pitäminen reiteillä on järjestyslain mukaisesti kielletty. Nopeampi liikkuja väistää aina hitaampia liikkujia. Esimerkiksi pyöräilijä väistää aina jalankulkijoita. Talvipyöräily on sallittua lumipeitteisenä aikana kaikkialla muualla, paitsi huolletuilla laduilla. Laduilla pyöräily aiheuttaa myös turvallisuusriskin. Tulentekoon sallittu ainoastaan rakennetuilla ja merkityillä tulentekopaikoilla. Metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikaan se on kielletty myös tulentekopaikoilla.
Voimassa olevat varoitukset voi tarkistaa osoitteesta: www.ilmatieteenlaitos.fi.
 
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita yleiseen hätänumeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Lievemmissä tapauksissa voit soittaa Järvisydämen vastaanottoon 020 729 1760. Nautitaan yhdessä luonnossa liikkumisesta!
 
 

Porosalmen ulkoilureitistön reittikuvaukset

Korvolin reitti 3,3km
Korvolin reitti on 3,3 kilometriä pitkä rengasreitti, joka on tarkoitettu koiravaljakoille ja koirien ulkoilutukseen. Koirat huomioiden reitillä voi liikkua myös maastopyörällä tai jalan. Reitti on noin kolme metriä leveä ja pohjustettu. Reitti kiertää Korvolinvuorten maastossa, jossa korkeuserot ovat maltilliset. Näkyvänä maamerkkinä toimii reitin keskelle jäävä radiomasto.
 
Korpinkallion reitti 2,4km
Korpinkallion reitti on 2,4 kilometriä pitkä lisäreitti, joka on tarkoitettu jalan ja maastopyörällä liikkumiseen. Reitti on noin kolme metriä leveä ja pohjustettu. Reitti kiertää kallioisessa maastossa ja korkeuserot ovat suuria. Kallioilla liikkuminen edellyttää varovaisuutta erityisesti sateisella säällä ja talvella. Reitin varrella on useita näköalapaikkoja.
 
Muurasuon reitti 3,9km
Muurasuon reitti on 3,9 kilometriä pitkä yhteen suuntaan ja 7,8 kilometriä edestakaisin. Reitti on noin kolme metriä leveä ja pohjustettu. Talviaikaan reittiä pitkin kulkee hiihtolatu. Talvipyöräily on sallittu reitin reuna-alueen uralla. Reitti kiertää vaihtelevassa maastossa eikä sovi aloitteleville hiihtäjille. Reitin varrella on näkötorni. Myös kaksi laavua sijaitsevat reitin välittömässä läheisyydessä.
 
Vuorten reitti 3km

Vuorten reitti on 3 kilometriä pitkä rengasreitti, joka soveltuu kesäisin kävelyyn ja polkujuoksuun ja talvella lumikenkäilyyn. Puutolpin merkitty reitti on polkumainen ja luonnonmukainen, eikä sitä ole pohjustettu. Reitti kiertää kallioisessa maastossa ja korkeuserot ovat suuria. Kallioilla liikkuminen edellyttää varovaisuutta erityisesti sateisella säällä ja talvella. Reitin varrella on näkötorni sekä kaksi laavua.

Mustinlammen reitti 4,4km
Mustinlammen reitti on 4,4 kilometriä pitkä rengasreitti, joka on tarkoitettu kävelyyn ja maastopyöräilyyn. Opastetut retket käyttävät reittiä myös moottorikäyttöisillä kulkuvälineillä. Reitti on noin kolme metriä leveä ja pohjustettu. Reitillä on suuria korkeuseroja. Kallioilla liikkuminen edellyttää varovaisuutta erityisesti sateisella säällä ja talvella. Reitin varrella on näkötorni sekä kaksi laavua.

Pirunkirkkovuoren reitti 0,6km
Pirunkirkkovuoren reitti on 0,6 kilometriä pitkä yhteen suuntaan ja 1,2 kilometriä edestakaisin. Reitti on tarkoitettu jalan liikkumiseen ja talvella lumikenkäilyyn. Hietalammen reitti Hietalammen reitti on 1,0 kilometriä pitkä yhteen suuntaan ja 2,0 kilometriä edestakaisin. Reitti on tarkoitettu jalan liikkumiseen ja talvella lumikenkäilyyn. 

Kaarnetsaaren kierros 1,5km
Kaarnetsaaren kierros on 1,5 kilometriä pitkä rengasreitti, joka soveltuu kesäisin kävelyyn ja polkujuoksuun ja talvella lumikenkäilyyn. Puutolpin merkitty reitti on polkumainen ja luonnonmukainen, eikä sitä ole pohjustettu. Kaarnetsaareen pääsee Haukiveden reittiä pitkin vuoden ajan mukaan. Kaarnetsaaren erikoisuuksia ovat Suomen eläimet AR-luontopolku sekä Linnansaaren kansallispuiston läheisyys. Saarikahvila reitin varrella!

Haukiveden reitti 2,7km
Haukiveden reitti on noin 2,7 kilometriä pitkä yhteen suuntaan ja noin 5,4 kilometriä edestakaisin. Kesäaikaan reitti on tarkoitettu melontaan. Talviaikaan jäätilanteen niin salliessa reitillä voi liikkua jalan, hiihtäen tai luistellen. Vesialueilla on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta ympäri vuoden. Saarikahvila reitin varrella!

Reitille kaatuneista puista tai muista esteistä tai vaurioituneista rakenteista voit ilmoittaa Järvisydämen vastaanottoon 020 729 1760.

 

Suomen eläimet AR-luontopolku

Tervetuloa mukaan matkalle suomalaiseen luontoon! ”Suomen eläimet” AR-luontopolku johdattaa sinut lisätyn todellisuuden avulla oppimaan luontomme upeista eläinlajeista innostavalla tavalla ja faktatietoon perustuen. Luontoelämyksen pariin pääset omalla mobiililaitteella (puhelin tai tabletti) ja parhaimman kokemuksen saat käyttämällä kuulokkeita kierroksen aikana. Luontopolku hyödyntää lisätyn todellisuuden AR-tekniikkaa ja soveltuu erinomaisesti perheille, kouluryhmille, niin kotimaisille kuin kansainvälisille matkailijoille.

Luontopolku on rakennettu Kaarnetsaaren kierroksen varrelle. Kyseessä on 1,5 kilometriä pitkä rengasreitti, jonka voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa. Reitin molemmissa päissä on aloitustaulu ja ohjeet kierroksella tarvittavan mobiilisovelluksen lataamiseen. Luontopolulla pääset tutustumaan esimerkiksi helmipöllön saalistustapoihin, liito-oravan elinympäristöön, saukon uintitaitoihin ja metson soidinääniin. Suomen eläimet AR-luontopolku tukee oppimista luonnon keskellä ja laadukkaasti tuotetut monipuoliset sisällöt lisäävät elämyksellisyyttä.

Alla ohjeet sovelluksen lataamiseen. Sovellus kannattaa ladata jo kotona tai Järvisydämen vastaanotossa, jossa voit ladata WLAN verkossa.