Norpparetket

87 € / 43,50 €
Aikuinen / lapsi

Norpparetket nostalgisella puuveneellä Linnansaaren kansallispuistoon koko kesän.

Päivittäin 15.5.-31.8.

Norppaopas tietää parhaat norpan bongauspaikat!

Norpparetki Linnansaaren kansallispuistoon, norpan kotivesille on unohtumaton kokemus. Kipparimme vie teidät Linnansaaren sokkeloiseen saaristoon, parhaille norpankatselupaikoille. Retken aikana tähyilemme rantakivillä makoilevia norppia sekä muita kansallispuiston asukkaita, kuten kalasääskiä, vesilintuja ja joskus jopa majavia. Aamuretken päätteeksi nautimme Safaritalolla vielä sawolaiset espressot suolaisen kera ja iltaretkellä eväät pakataan mukaan retkelle.

Jotta näkisimme norpan retkillä varmimmin, on retket aikataulutettu norpan päivärytmin mukaan. Alkukesästä norppa makoilee kivillä heti aamusta kuivattelemassa karvaa, kun taas loppukesästä norpan näkee varmimmin auringonlaskun aikaan. Tervetuloa norppaoppaan matkaan Saimaan upeimmille ja norppatiheimmille vesille!

Retken kesto n. 2,5 tuntia. Retki sopii koko perheelle.

Lähtöjä päivittäin:
Päivittäin 15.5.-14.7. Lähtö klo 10.00.
Päivittäin 15.7.-31.8. Lähtö klo 18.00.

Hinta: 87€/ aikuinen, 43,50€/ lapsi

Voit osallistua retkelle ostamalla lipun verkkokaupasta tai Safaritalolta. Voit ostaa lipun retkelle myös ilman majoitusta.

*Sää/myrskyvaraus veneretkille. Kun Saimaalle on annettu kovan tuulen varoitus (keskituuli 14 m/s tai yli) tai muu ylivoimainen säätilanne (voimakas ukkosmyrsky tms.), retki voidaan peruuttaa tai siirtää.

Katso vlogi norpparetkeltä

Norppaystävälliset retket

Suurisilmäinen saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista ja harvinaisimmista hylkeistä. Tämän jäätä rakastavan norpan voi tavata ainoastaan Saimaalla, jonne se jäi eristyksiin muista hylkeistä jääkauden päättyessä. Me Järvisydämessä olemme sitoutuneita norppaystävälliseen matkailuun ja norppaystävällisiin toimintatapoihin retkillämme.

Olemme sitoutuneet Metsähallituksen norppaystävällisen matkailun pelisääntöihin ja toteutamme norpparetket aina norpan ehdoilla ja norppia häiritsemättä. 
-Kerromme asiakkaillemme norpasta ja lisäämme tietoisuutta sekä ymmärrystä norpasta.
-Tarkkailemme norppia retkillä niitä häiritsemättä.
-Emme julkaise paikkatietoja norpista.
-Talvella ohjaamme liikkumista reiteille ja annamme norpille pesärauhan

10 kiintoisaa faktaa saimaannorpasta

  • Saimaannorpan älykkyyden on arveltu vastaavan koiran älykkyystasoa.
  • Norppa käyttää kynsiään kaivertaessaan hengitysaukon jäähän.
  • Saimaannorppa voi sukeltaa yli 20 minuutin ajan. Tyypillisesti sukellus kestää alle kymmenen minuuttia.
  • Naaras synnyttää alkukeväällä yleensä yhden poikasen rannan lumikinokseen kaivamaansa pesään. Pesää on hankala havaita jään päältä, sillä pesään kuljetaan avannon kautta.
  • Kiiski, kuore, ahven, muikku ja särkikalat muodostavat pääosan norpan ruokavaliosta. Täysikasvuinen norppa syö noin 1000 kiloa kalaa vuodessa.
  • Kuutin voi nähdä leikkivän vedessä kuljettaen esim. kortta suussaan. Myös emot voivat leikkiä poikasensa kanssa.
  • Jokaisella norpalla on yksilöllinen turkkikuvio, jonka avulla sen voi tunnistaa samalla tavoin kuin ihmisen sormenjäljestään.
  • Suurin Saimaalla punnittu uros ”Viljo” painoi 124 kiloa. Tavallisesti aikuisen norpan paino on noin 60 kiloa. Paino vaihtelee suuresti vuodenajan mukaan.
  • Norppa saavuttaa sukukypsyyden 4-6 vuoden ikäisenä ja voi elää yli 30 vuotta.
  • Norpalla on takaräpylöiden välissä lyhyt häntä

Lähde: Metsähallitus -www.luontoon.fi/saimaannorppa