Järvisydämen talviretket – Ulkoilua & retkeilyä jäällä

Järvisydämen talviretket – Ulkoilua & retkeilyä jäällä

”Helmikuinen talvipäivä valkeni Rantasalmen Porosalmella, Nature Hotel Spa Resort Järvisydämen elämyksellisessä ympäristössä. Päivä vaikuttaa otolliselle mahdollisuudelle lähteä nauttimaan Haukiveden upeista järviluonto maisemista. Järvisydämen aktiviteettivalikoimasta löytyy monipuolisesti vaihtoehtoja rennosta ulkoilu- ja maisemaretkestä aina hieman sykettä & hikeä nostavaan liikkumiseen sekä retkeilyyn.”

 

Safaritalo – Järvisydämen aktiviteettikeskus

Safaritalosta löytyy monipuolisesti vuokravälineitä eri aktiviteetteihin sekä ulkoiluun.

Ulkoiluaktiviteeteista puhuttaessa tiet vievät Safaritaloon, joka toimii Järvisydämen aktiviteettikeskuksena & välinevuokraamona. Safaritalosta saa kattavasti opastusta ulkoilureitteihin, aktiviteetti mahdollisuuksiin, sääolosuhteisiin sekä muihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Safaritalossa valveutuneita retkeilijöitä palvelee Outdoor Shop, josta löytyy kattavasti eri välineitä monipuoliseen ulkoiluun & retkeilyyn.

Jääretkelle lähdettäessä retkikunta voi valita itselleen mieluisimman kulkumuodon, jossa huomioidaan merkatun jääreitin kunto sekä vallitsevat sääolosuhteet. Talvisin on mahdollista lähteä jäälle nautiskelemaan pilkkisafareista, eFatbike-pyöräilystä, retkiluistelusta, hiihdosta, potkukelkkailusta, rennosta kävelystä tai sitten lämpöisestä rekiretkestä läpi järven selkien. Huomion arvoista on, että pyöräilijöiltä sekä luistelijoilta edellytetään kypärän käyttöä. Kaikki vartusteet löydät kattavasta välinevuokraamosta!

Jäälle lähdettiin tällä kertaa viettämään aurinkoista pakkaspäivää talvipyöräilyn lomassa. Merkattu jääreitti lähtee Safaritalon ja Järvikylpylän läheisestä rannasta – seuraamalla opasteita löydät rantaan! 

Matkaa suunnitellessa reitin taukopaikat sekä päätepysäkit on hyvä kartoittaa etukäteen. Retkikunnan koordinaateiksi muodostui retki idylliseen Kaarnetsaareen, josta matka jatkuu vielä pyörähdyksellä Pikku- Lapin saareen.

 

Tunnelmia talvireitin varrelta

Katso ajankohtaiset reittitiedot Tour Skating in Finlandin Facebook-sivuilta! Reitin pituus ja kunto vaihtelee talven olosuhteiden mukaan. Talvesta riippuen ja hyvinä talvina esim. retkiluistelu voi luonnistua Järvisydämestä Linnansaaren pääsaarelle – aina jopa Oraviin asti.

Ensimmäiset kosketukset jäähän ja matka alkakoon. Haukiveden rannat vilisevät reitin varrella, kun jääreitti kiemurtelee Ahvenlahdesta kohti avaraa järven selkää. Alkutaipaleella matka taittuu rauhallisesti kehon vertyessä ja retkikuntalaisten tottuessa välineistöön.

Jäällä liikkuessa pukeutumiseen on syytä varautua asianmukaisella varustuksella. Tuuli ja tuiverrus voi välillä käydä voimakkaasti, joten kasvojen sekä silmien alue on syytä suojata huolellisesti. Myötä – ja vastatuuleen vaikutuksen huomaa konkreettisesti retken edetessä. Tuulen ollessa suotuisa tuntuu kuin se kuljettaisi läpi hankien ja kinoksien.

Talvisen järviluonnon hiljaisuus sekä rauha saa kulkijan havainnoimaan ympäröivää luontoa. Taivas siintää sinisenä ja paksu lumipeite verhoaa jylhiä rantamaisemia. Arki unohtuu ja käsillä on vain tämä hetki sekä seuraavat polkaisut & piirrot avaralla talvireitillä.

Uteliaiden retkeilijöiden tulee huomioida matkatessaan saimaannorppien talvipesintä. Saimaannorpat synnyttävät helmi- ja maaliskuun välisenä aikana rakentamaansa lumikinokseen. Erittäin uhanalaiselle ja rauhoitetulle lajille tulee siis suoda sen suoma rauha sekä kunnioitus. Jättämään häiritsemättä uhanalaista eläintä, mikäli mahdollisen saimaannorpan talvipesän sattuu havaitsemaan.

Kaarnetsaaren saarikahvila & tulipaikka sijaitsee talvireitin varrella n. 2,5km Järvisydämestä.

 

Kaarnetsaari – Nuotiolla rupattelua & kahvittelua

Jääreitin poukkoillessa saarten lomitse alkaa jonkin matkan päässä kuulumaan lupsakkaa puheensorinaa ja ilmassa leijailee vastikään sytytetyn nuotion tuoksu. Olemme saapuneet reitin ensimmäiselle taukopaikalle, Kaarnetsaareen. Otsalle on ilmestynyt jo muutamia hikikarpaloita ja pieni levähdyshetki on paikallaan.

Seikkailunhaluisille retkeilijöille saaresta löytyy myös 1,5 km pituinen luontopolku, jonka varrelle on ripoteltu Suomen eläimistä koostuvia infotauluja AR-videoilla höystettynä. Kaarnetsaaressa toimii pieni Saarikahvila ja sieltä löytyy retkeilijöille suunnattu oma tulipaikka sekä wc.

Kaarnetsaaren saarikahvilan menu sisältää erilaisia virvokkeita, pikkusuolaista ja makeaa herkkusuille. Talvisessa pakkassäässä tuore kahvi & lämmin minttukaakao maistuu erityisen hyvältä. Nuotiolla paistuu kätevästi myös retkeilijöiden omat makkarat ja usein pannulla paistetaan myös herkullisia lettuja.

Lämmin minttukaakao kermavaahdon  & lisukkeiden kera on loistava yhdistelmä retkeilijälle.

Tankkauksen lomassa on aikaa vaihtaa kuulumisia muiden retkeilijöiden keskuudessa, jotka ovat päättäneet lähteä talviselle jäätaipaleelle. Kaarnetsaaren nuotiopaikka ilahduttaa monimuotoisuudellaan, eikä ole tavatonta kuulla savon murteen lisäksi kansainvälistäkin rupattelua.

”Autenttiset kohtaamiset luonnossa piirtyvät mieleen ja jättävät jälkeensä ystävällisen sekä rennon tunnelman. Vanha sanonta kuuluu, että ihminen on aidoimmillaan luonnossa. Havaintojen perusteella sanonta pitänee paikkansa. Täällä jokainen voi olla aidosti oma itsensä.”

Reitti jatkuu Kaarnetsaaresta lyhyellä pyörähdyksellä Pikku- Lapin saareen, johon on myös mahdollista toteuttaa pieni eväshetki saaren nuotiopaikalle. Matkaa näiden kahden saaren välille kertyy reilu puoli kilometriä ja Pikku-Lapin saari toimii valitsemamme reitin pyörähdyspaikkana. Reilun 3 km paluumatka Järvisydämeen voi alkaa.

 

Paluu Järvisydämeen

Paluumatka sujuu leppoisasti ja liikunnasta sekä raikkaasta ulkoilmasta muodostuneet endorfiinit hyrräävät elimistössä. Ajatukset siintävät jo kirkkaana, ja odottavaisin mielin tulevaan. Mikä olisikaan parempi tapa viimeistellä onnistunut talviretki kuin pyörähtää Järvisydämen rentouttavassa järvikylpylässä sekä leppeissä löylyissä.

Aktiivisen ja rentouttavan päivän jälkeen olo on levollinen sekä mukavan raukea. Päivän elämykset taltioituvat yhteisinä muistoina, joista tarinaa riittää vielä pitkälle tulevaan.

Täällä keho ja mieli lepäävät.

 

–> Tutustu Safaritalon valikoimaan ja varaa vuokravälineet täältä! 

Helmikuisena talvipäivänä Järvisydämessä 2022. (päivitetty 2024)

Talonwäki