Kestävää matkailua Järvisydämessä

Matkailu Porosalmella on alkanut jo vuonna 1658, kun Venäjä ja Ruotsi tekivät sopimuksen Suomen halki menevistä Karjalan viittateistä. Teiden varsille määrättiin kestikievarit, jotka toimivat krouveina, hevosen vaihtopaikkoina, ja sen ajan postilaitoksina. Tänä päivänä Hotel & Spa Resort Järvisydämen yrittäjä, Markus Heiskanen perheineen, edustaa suvun 11 sukupolvea kestikievarin pyörittäjänä.

Ympäristö ja sen vaaliminen on meille erittäin tärkeää. Luonto on otettu huomioon toiminnassamme aina, toimimmehan upean Linnansaaren kansallispuiston välittömässä läheisyydessä, Saimaannorpan kotivesillä. Pidämme huolta luonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä mm. ohjaamalla asiakkaitamme liikkumaan luonnossa valmiita polkuja pitkin, sekä säilyttämällä luonnontilaisia alueita ympärillämme.  Panostuksestamme ympäristöasioihin kertoo myös meille 2018 myönnetty pohjoismainen ympäristömerkki, Joutsenmerkki. Joutsenmerkki viestii siitä, että Järvisydän on juuri niin ympäristöystävällinen kuin sen pitääkin olla.

Kesäkuussa 2021 Hotel & Spa Resort Järvisydämelle on myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki. Sustainable Travel Finland on Visit Finlandin hallitsema kestävän matkailun ohjelma, jonka tavoitteena on tarjota matkailuyrityksille ja -destinaatioille kestävän matkailun kehittämismalli, jolla vastuullisten toimintatapojen systemaattinen omaksuminen helpottuu.

STF-merkki myönnetään yrityksille ja matkakohteille, jotka ovat käyneet läpi Sustainable Travel Finland -ohjelman sekä täyttäneet merkille asetetut kriteerit. Sustainable Travel Finland -ohjelman kriteereihin kuuluu mm. sitoutuminen kestävän matkailun kehittämiseen, tietotaidon lisäämiseen, kehityssuunnitelman toteuttamiseen sekä vastuullisesta matkailusta viestimiseen. Lue lisää täältä!

Ympäristöystävällisyys on läsnä Järvisydämen jokapäiväisessä arjessa, vaikka se ei aina näkyisikään ulospäin. Lämmitys tuotetaan maalämmöllä sekä aurinkoenergialla ja käyttämämme sähköenergia on 100% uusiutuvaa energiaa. Siivouksessa käytetään ympäristömerkittyjä tuotteita. Kierrätys on kokonaisvaltaista ja myös huoneissa ja huviloissa on asiakkaidemme mahdollista kierrättää jätteet. Ravintoloissa tarjoiltava ruoka on vastuullisesti tuotettua ja pääraaka-aineiden alkuperästä kerrotaan asiakkaille ravintolan menujen esittelyjen yhteydessä. Käytämme mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita ja suosimme erityisesti läheltä kalastettua järvikalaa.

Kylpylä: Lue lisää miten kestävyys otetaa huomioon Suomen ekologisimmasta Järvikylpylässä

Kotiseutumme elinvoimaisuus ja paikallisen kulttuurin kunnioittaminen on meille tärkeää. Haluamme, että alueellamme on hyvä asua ja vierailla – nyt ja tulevaisuudessa.

Henkilökuntaamme koulutetaan ympäristöystävällisiin toimintatapoihin sekä Joutsenmerkki-asioihin, ja he ovat mukana muutoksessa yhä kestävämpien toimintatapojen kehittämisessä.
Joutsenmerkki ohjaa työtämme niin, että voimme kehittää ympäristönäkökulmaa kokonaisvaltaisesti yrityksessämme.

Meille ovat tervetulleita kaikki riippumatta sukupuolesta, iästä, kansalaisuudesta, etnisestä taustasta, seksuaalisesta suuntautumisesta, fyysisestä vammasta, uskonnosta tai poliittisesta mielipiteestä.

Julkisilla kulkuneuvoilla Järvisydämeen pääsee junalla tai linja-autolla. Junalla matkustettaessa lähimmät asemat ovat Savonlinnassa, Varkaudessa, Pieksämäellä tai Mikkelissä. Linja-autolla tultaessa lähin pysäkki on n. 3 km päässä Järvisydämestä, Rantasalmen linja-autoasema on 10 km päässä ja Helsingin suunnasta lähin pysäkki on Hiismäki, n. 20 km päässä (Juva-Savonlinna -välillä).

 

Kansallispuistossa toimiminen, norpparetket ja jokamiehen oikeudet

Linnansaaren kansallispuistossa olet saimaannorpan kotivesillä, Saimaan järviluonto on täällä parhaimmillaan. Tutustu kansallispuiston järjestyssääntöihin sekä turvallisuusvinkkeihin täällä.

Norpparetket: Olemme sitoutuneet Metsähallituksen norppaystävällisen matkailun pelisääntöihin ja toteutamme norpparetket aina norpan ehdoilla ja norppia häiritsemättä. 

-Kerromme asiakkaillemme norpasta ja lisäämme tietoisuutta sekä ymmärrystä norpasta.

-Tarkkailemme norppia retkillä niitä häiritsemättä.

-Emme julkaise paikkatietoja norpista.

-Talvella ohjaamme liikkumista reiteille ja annamme norpille pesärauhan

Etiketti retkeilyyn kansallispuistossa löytyy täältä!

 

Ekologinen kestävyys

 • Rakennustemme materiaalina ovat pääosin puu ja kivi.
 • Rakentamisessa on käytetty soveltuvin osin kierrätysmateriaaleja
 • Energialähteinä käytämme maalämpöä ja aurinkoenergiaa
 • Kaikissa Maisemasviiteissämme, Kotasviiteissämme ja Huviloissamme on ilmalämpöpumppu lisäämässä asumisviihtyvyyttä
 • Majoitustiloissamme on kierrätysastiat jätteille
 • Majoitustilojen mukavuuslämpötila on 21 astetta
 • Seuraamme ravintolassamme jatkuvasti ruokahävikkiä ja pyrimme vähentämään sitä myös opastamalla asiakkaitamme esim. noutopöydissämme
 • Suosimme kotimaisia tuotteita ja raaka-aineita
 • Tarjoamme asiakkaillemme paikallista puhdasta vettä
 • Lautasliinamme ovat ympäristömerkittyä materiaalia ja illallisen kangasservetit on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista
 • Lajittelemme ravintolassamme biojätteen, lasin, pahvin ja metallin
 • Retkiastioina Ohjelmapalveluissamme käytämme Kupilkan komposiittiastioita
 • Meillä on mahdollista ladata sähköautoja

 

Sosiokulttuurinen kestävyys

 • Vaalimme paikallista kulttuuria ja sen säilyttämistä jakamalla ja kertomalla tarinoita, vanhaa tietoa ja kulttuuriperintöä eteenpäin. Kerromme suomalaisesta saunakulttuurista kansainvälisille asiakkaillemme.
 • Tarjoamme asiakkaillemme perinteisiä suomalaisia ja savolaisia ruokia, joita on valmistettu mm. savustamalla tai loimuttamalla. Käytämme paljon järvikalaa sekä riistaa.
 • Teemme yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Kaupassamme on myynnissä paikallisia tuotteita ja matkamuistoja.
 • Panostamme henkilökuntamme hyvinvointiin.

Taloudellinen kestävyys

 • Toimimme ympärivuotisesti, mikä tekee työntekijöiden rekrytoinnista sekä kiinteistöjen käytöstä kestävämpää
 • Suosimme vakituisia työsuhteita
 • Työllistämme ensisijaisesti lähialueiden asukkaita
 • Ostamme ja käytämme paikallisia palveluita ja tuotteita tarjonnan mukaan.
 • Perheyrityksemme toiminta on pitkäjänteistä.

 

Luonto on meille tärkeä,

Järvisydämen piikatyttöset ja renkipoijjaat